Pussy Riot grubunun lideri Maria Alyokina Moskova'dan Kurye kılığında kaçtı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya başlattığı savaşı tenkit ettikten sonra konut mapusuna alınan Rus aktivist grubu Pussy Riot grubunun lideri Maria Alyokina kurye kılığına girerek Moskova'dan
24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlatılan savaş sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, muhalefete karşı davranışını sertleştirdi. Batı medyası Ukrayna işgalini tenkit eten çok sayıda bireyin nezaretine alındığını ve mapusa atıldığını iddia ediyor.
Putin'in Ukrayna'ya başlattığı savaşı tenkit ettikten sonra konut mapusuna alınanlardan birisi olan 'Pussy Riot' grubunun lideri Maria Alyokina kurye kılığına girerek Moskova'dan kaçmayı muvaffak oldu.

Kurtarıcı İsa katedralindeki protesto/AP
Dünya Pussy Riot grubunu 2012 senesinde Moskova'daki 'Kurtarıcı İsa' katedralinde Putin'e karşı tertip ettikleri eylemle tanımıştı. Duruşma dünya çapında yankı uyandıran eylemi 'holiganlık' olarak görmüş, Nadeşa Tolokonnikova ve Maria Alyokina'ya 2'şer sene mapus cezası vermişti.
KERELERCE KERE MAPUSA ATILDI
Ceza kolonisi sürgün mahkûmlar için kullanılan ve bir isme ya da uzak bir koloni topraklarında kurulan bir mesken yeridir.
20 ay mapusta kaldıktan sonra Rusya Anayasası’nın 20'nci yıldönümü vesilesiyle duyuru edilen bağışlamadan faydalanan ve 2013 senesinde tahliye olan Maria Alyokina Putin karşıtı eylemlerini sürdürdü ve geçtiğimiz yazdan beri her biri 15 gün olmak üzere altı kere daha mapusa atıldı.
Son olarak Nisan ayında Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşı tenkit eten Alyokina konut mapusuna alındı. Ancak yetkililerin konut mapusunun 21 günlük ceza kolonisine dönüştürüleceğini açıklaması ile kaçmak için tasarılar yapmaya başladı.

KURYE KIYAFETİ İLE KAÇTI
Rus aktivist lüzumlu tasarılamaları yaptıktan sonra Moskova polisi tarafından izlenen apartmandan kurye kılığına girerek çıkmayı muvaffak oldu. Takip edilmemek için cep telefonunu geride vazgeçen genç kadın bir dostu tarafından Belarus hududuna götürüldü. Buradan Litvanya'ya geçmesi bir hafta sürdü.

Litvanya'ya eriştiğinde kaçış hikayesini The New York Times'a anlatan Alyokina, "Geçen hafta çok fazla büyülü olay yaşandı. Kulağa bir ajan romanı gibi geliyor. Ne yaptığımı hala bütün olarak kavramıyorum. Bunu muvaffak olduğum için mutluyum" dedi.
BAĞCIKSIZ AYAKKABILARLA GİTTİ
Cezaevi misyonluları ayakkabı bağcıklarına el koyduğu için Moskova'dan Litvanya'ya uzanan yolculuğunu bağcıksız platform botlarla yapan Alyokina, grup azaları ile birlikte Ukrayna'ya destek toplamak için bir turne tertip edeceklerini ve performansları sırasında yeniden bu ayakkabıları giyeceğini açıkladı.

Maria Alyokina/AP
New York Times'a bir gün Rusya'ya dönmeyi umduğunu ancak Ukrayna'nın işgalinin anavatanına bakışını tamamen değiştirdiğini söyleyen Rus aktivist “Rusya'nın artık var olmaya hakkı olduğunu düşünmüyorum” dedi.
0 Yorum